SLR Serisi

Yıldız Pozlama

Yıldızları gökten indirip makinenize hapsetmek ister misiniz? İşte size tam da bunu anlatacağım. Yıldız pozlama.

Yıldız pozlamak için bilindik 2 yöntem vardır, bu yazımda sizlere her ikisinden de bahsetmeye çalışacağım. Öncelikle bazı hazırlıklar yapmalıyız çünkü yıldız pozlamak için gideceğimiz yerler genelde yerleşim alanı dışıdır. Dilerseniz ekipmanlardan bahsedelim, en önemlisi ve olmazsa olmaz çok iyi, sağlam bir tripod, iyi ve sağlam diyorum çünkü en ufak bir rüzgarda sallanan tripodlar ile yıldız pozlamak imkansızdır. Uzaktan kumanda yada kablolu kumanda, el feneri, atıştırmalık şeyler. Bir başka önemli husus ise tek başına değil de muhakkak bir arkadaşınızla gitmeniz, yukarıda da yazdığım gibi gidilecek yerler yerleşim alanı dışı olduğu için hem canınız sıkılmayacak hem de daha güvende hissedeceksiniz kendinizi.

Gelelim 1 numaralı yöntemimize. Güneş batmadan önce sistemi kurunuz zira karanlıkta çarpmalar devrilmeler olabilir. Daha sonra makinemizi ayarlıyoruz. Benim kullandığım makine full frame olmadığı için yani crop (kesme) faktörlü olduğu için 15s ISO-800 den yukarısı değerler fotoğrafta noise (gürültü) yapabiliyor, mümkün olduğunca F değeri düşük lensler kullanmakta fayda var, bu yazıda göreceğiniz fotoğrafları F/2.8 lik lensimle çektim. Daha sonra makinemizi çoklu çekim moduna ayarlıyoruz, fotoğraf işleme süresini bekleyip zaman kaybetmemek için uzun pozlama gürültü gidermeyi kapatıyoruz. Tüm bu ayarları yaptıktan sonra en son olarak kumandamızı BULB moduna getirerek çoklu çekimler yapmaya başlıyoruz.
25dk, 90dk gibi tek bir fotoğraftan oluşan fotoğrafları tercih etmiyorum çünkü köylere yakın yerlerde çekim yaptığım için illaki bir motosiklet, traktör vs ışıklı bir araç geçtiği için çekimi bozabiliyor, benim yöntemim de ise böyle durumlarda aradan sorunlu fotoğrafı çıkartabiliyoruz, yani ne kadar çok fotoğraf o kadar kaliteli sonuç. Tabi bu yöntemin de dezavantajı yok değil, aradan fotoğraf çıkartınca yıldızlarda kopukluk olabiliyor.
RAW çekimi ise çoklu fotoğraf çekimlerinde işlenmesi açısından zorluk çıkartır ama öyle bir yer bulursunuz ki, kuş uçmaz kervan geçmez misali işte orada 50-60dk pozlarsınız hem de RAW pozlar işin sonunda rahat bir şekilde işlersiniz.

 900 saniyelik bir pozlama örneği

Çekimlerimizi tamamladıktan sonra sıra geldi birleştirme işlemine. Bunun için kullandığım program çok bilindik Startrails.
http://www.startrails.de/Startrails.zip adresinden indirebilirsiniz.

Soldaki Açıklaştır olan seçenek, sağdaki ise Lighten-Screen-Blend olan seçenek, sağdaki hakikaten yavaş sürüyor.

Farklı bişeyler istiyorsanız farklı yerleri çekip birleştirebilirsiniz.

Starwars
221x15sn. Iso-800 f2.8 30mm.

Joseph
245x15sn. Iso-800 f/2.8 30 mm

Gelelim 2.yöntemimize.
Bu yöntemde diğerindeki gibi hazırlıklarımız aynı ancak makine ve lense göre pozlama süreleri değişiyor. İsterseniz bunu basit bir matematik işlemi ile halledebiliyoruz. Kuralımızın adı 600 kuralı, bazı yerlerde 500 kuralı diye de geçiyor, sorun değil. Bu kural 1. yöntemdeki gibi yıldızın sürüklenmesinin fotoğrafta gözükmemesi istendiği zaman devreye giriyor. Full frame makinelerde kurala ismini veren 600 ile işlem yapalım.
600 sabit bir sayı, kullanacağımız lens 18mm.
600/18=33s iz yapması için yapacağımız maksimum pozlama süresidir.
Crop makineler için yine 600 sabitini alalım. Örneğin Sony Alphalarda crop faktörü 1.5. Yani 18mm lens ile çektiğimiz fotoğraflar full frame makine eşdeğeri 18×1.5=27mm o halde 600/27=22s yapar.

Evimin önünden çektiğim bir kare çok fazla ışık olduğu için belirgin değil .
Bu teknikte çekmek kolay diğeri gibi uğraştırmıyor.

Unutmayın,Hayalleriniz olmadan fotoğraf çekemezsiniz.

Ahmet Ali AĞIR

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir