Sony NEX İçin İlk Almanız Gereken Lensler
Sony NEX İçin İlk Almanız Gereken Lensler
Bu yazımızda Sony e mount aynasız makineler için lens alternatiflerini inceledik. aşağıdaki alıtıyı alfaklüp üyelerinden Mehmet Mete Mutlu Bey çevirmiştir. mete Beye teşekkür ederiz. iyi okumalar.
Henüz yeni bir Sony NEX fotoğraf makinası almış biriyseniz (NEX-F3 yeni başlayanlar için çok iyi bir seçenektir), muhtemelen makinenizle birlikte kullanacağınız bir iki lens almak için piyasayı araştırıyor olabilirsiniz.
Son güncelleme: 11 Haziran, 2013
Önceki güncellemeler:
İlk önce ana prime lens olarak 450$a 35 mm f/1.8 (veya 200$a, daha uygun fiyatlı ve optik olarak mükemmel bir ikame olan daha yavaş Sigma 30 mm f/2.8, ya da gücünüz elveriyorsa 900$a bir 32 mm f/1.8 Carl Zeiss); zum ihtiyacınız varsa sadece 350$a Sony 55-210 f/4.5-6.3; ve biraz daha geniş bir prime’a ihtiyacınız varsa 200$a Sigma 19 mm f/2.8 almanızı öneririm.
Daha sonra portre çalışmaları için 275$a 50 mm f/1.8 veya balık gözü ve geniş açı adaptörleri takılabilen küçük ve hafif 350$lık 20 mm f/2.8 pancake (ince) lensi muhtemelen isteyebilirsiniz.
Nasıl Seçiyoruz (ve odak uzaklıkları üzerine birkaç kelime)
Bu liste değiştirilebilir lensli fotoğraf makinelerine yeni başlayanlara yönelik hazırlandığı için, burada daha çok, daha uygun fiyatlı seçeneklere odaklanılmıştır. Tercihlerimiz iyi optikten yanadır ama çok daha fazlasına mal olabilecek bazı yüksek kaliteli başka seçenekler de vardır. Bunlar genellikle 1000$dan başlayan Carl Zeiss lenslerdir.
Değiştirilebilir lensli fotoğraf makinelerine yeni başlayan birisi için NEX lenslerin sınırlı seçeneğe sahip olması hem kötü hem de iyidir. Bir taraftan, onlarca birbirine çok yakın seçenek arasından hangisinin iyi olduğunu arayıp bulmak zorunda kalmazsınız. Diğer taraftan da mevcut lensleri beğenmezseniz, Sony ve arkadaşları daha fazla seçenek üretene kadar başka şansınız yoktur. Bu lenslerin bazıları aslında oldukça vasattır. Ama şanlısınız, güzel fotoğraflar çeken bir tane bulmak için yeteri kadar seçenek vardır.
Mikro 4/3 kullanan kişiler için lens konusuna gelince hiç şüphesiz durum çok daha iyidir. Daha geniş lens seçeneği mevcuttur, fiyatlar daha iyidir ve daha doyurucu bir ikinci el pazarı vardır.
Neden prime lenslere bu kadar odaklanıyoruz ? NEX fotoğraf makinenizde, daha hızlı bir lens alana kadar, çoğu geniş ve orta aralıkta çekimlerinizi yaptığınız mutlaka bir kit zum lensiniz vardır. Kit lensiniz muhtemelen 18-55 mm’dir veya NEX-6 aldıysanız daha havalı bir 16-50 mm power zum lenstir. 18-55 mm, bir kit lens için ortalama bir kalitededir ve 16-50 de yaklaşık aynıdır. Bazı kullanıcılar 16-50’nin yumuşak olmasını ve distorsiyon yapmasını eleştirirken, bazıları da oldukça keskin bulmaktadır. ePhotoZine bu lensi beğenmiştir, ancak onlar çoğu ürünü beğendiğinden tavsiyeleri sadece dinlenebilir ama çok ciddiye alınmayabilir. Photozone lensin distorsiyonundan oldukça olumsuz etkilenirken, keskinliğini yeterli bulmuştur, “Zumu küçülttükçe (uzaklaştıkça) çözünürlük gelişmekte ve lens orta ve üst aralıkta oldukça iyidir” demektedir. Her şeye rağmen çok çok küçük boyutta bir kit lens sağlayarak iyi bir iş yapmaktadır. Bu bir power zumdur, yani daha geniş açıya ve daha yakınlaşmaya elektronik bir düğme ile gitmektdir, bu ise kameranızın sabitliğini bozmadan yumuşakça zum yapmanız gereken video çekimleri için çok uygundur.
Ayrıca lens odak uzaklıkları genellikle iki farklı rakamla ifade edilir; gerçek odak uzaklığı ve 35mm’e eşdeğer odak uzaklığı (NEX için 1.5x kat daha büyük). Bunun sebebi fotoğraf makinesinin sensör boyutudur. Bir 50mm lens full-frame/35 mm sensörde, APS-C veya Mikro 4/3 makinede farklı bir görüş alanı verir. NEX makineler APS-C sensörlü olduğundan, 1.5x crop katsayısı vardır. Böylelikle bahsettiğimiz 30 mm f/2.8 lens 35mm’e eşdeğer olarak bir 45 mm lenstir. Bu sadece lenslerin görüş alanlarını evrensel olarak karşılaştırmak için bir yoldur.
İlk önce, hızlı prime: 35mm
Bu tip listeler yaparken genel kuralım yeni bir sistem için bir kişinin ilk edineceği lensin hızlı bir prime olmasıdır. Bunun sebeplerinden biri, bir çok insanın düşük ışıkta çekilen fotoğrafların zavallı görünmesinden bıkarak daha iyi bir fotoğraf makinesi almasıdır. Daha geniş diyaframa sahip bir lens daha çok ışık toplayacak ve hafif karanlık ortamlarda fotoğraf çekmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, insanları çekerken harika odak dışı arka plan oluşturacaktır.
35mm f1.8 sony e mount kalitesi:
450$ satış fiyatıyla Sony’nin 35mm f/1.8 ne yazık ki biraz pahalı kalmaktadır, çünkü en arzu edilen odak uzaklıklarından biridir. 35mm odak uzunluğu (yaklaşık 50mm’e eşdeğer) prime lenslerin standard odak uzaklıklarından biridir. Bu, insan gözünün doğal büyütmesine yakındır ve böylece çektiğiniz fotoğraflar beyninizde ne görüyorsanız ona benzer. Ve çok hoş bir f/1.8 geniş maksimum diyaframı olduğundan, oldukça fazla ışık alacak ve daha önce alıştığınızdan çok daha karanlık ortamlarda fotoğraf çekmenize izin verecektir. Eğer çok karanlıkta değilseniz, diyaframı biraz daha yavaşa, ideal olarak f/2.8in altına, ayarlayarak daha da iyi görünen fotoğraflar alabilirsiniz.
35 mm f/1.8 genel anlamda çok iyi bir lenstir, bir çok kişi bu lensi beğenmektedir. (Hemen hemen herşeyi beğenmesiyle bilinen) ePhotoZine parasına değdiğini ve maksimum diyaframdan başlayarak keskinliğin çok iyi olduğunu ve daha da yavaşlatıldıkça olağanüstü kabul edilebileceğini söyleyerek 5 üzerinden 4.5 vermiştir.
DxOMark’ın hiper-özel incelemesi bu lensi herhangi aynasız bir makinedeki en iyi lenslerden biri olarak methetmiş ve keskinliğinin Olympus 75mm f/1.8 ile eşit olduğunu ifade etmiştir. Chris Gampat of the Phoblographer keskinliğinden tam olarak etkilenmemiştir fakat bu lensle çekilen fotoğrafların stabilizasyonundan ve kontrastından övgüyle söz etmiştir.
Fotoğrafçı Matthew Durr bu lensle ilgili mükemmel bir inceleme yazarken bazı husulara dikkat çekmiştir. Maksimum diyaframda belirgin kromatik sapmaya ve aynı zamanda bazı aşırı köşe kararmasına (vignetting) işaret etmiştir. Ancak, sonuç olarak mükemmel olarak adlandırırken “NEX fotoğrafçılarının büyük çoğunluğunun beklediği lens” ifadesini kullanmıştır DPReviews sitesinde incelemenin altında güzel bir tartışma mevcuttur. SLRGear incelemesindeki bir kullanıcı yorumu Leica prime’dan bile iyi olduğunu düşünmektedir.
Alternatif prime lensler (ekonomik ve üzeri):
Bu Sigma harika optiğe ancak daha dar maksimum diyaframa sahiptir ki bu karanlık koşullarda iyi performans vermeyeceği anlamına gelmektedir. Ancak sadece 200$dır.
SEL35’e çok iyi bir alternatif vardır, fakat bu çok fazla ışık kaybetmektedir. Sigma 30 mm f/2.8 sahip olunması gereken bir lenstir. Sadece 200$dır ve minimum distorsiyon ile keskin fotoğraflar veren optik bir yıldızdır. Ancak, bununla SEL35 ile aynı harika bokehi veya düşük ışıkta kaliteli çekimler elde edemeyeceksinizdir.
Bu Sigma lens ile ilgili komik bir durum vardır ( ve daha sonra bahsedeceğimiz 19mm olan ile ilgili); aslında bunun iki versiyonu vardır. Pürüzsüz netleme halkalı ve pütürlü plastikten netleme halkalı plastik bir modeli vardır. Pütürlü plastik modeli bir eski modelidir, bulabilirseniz daha ucuzdur ve optik olarak aynıdır. Yeni modellerde daha kolay manuel focus yapıldığı ve daha iyi kalitede olduklarına dair bazı yorumlar vardır ama ben bu konuda belirgin bir fark göremedim. Eğer eski modelini yakalayabilirseniz kaydedeğer miktarda tasarruf edebilirsiniz.
Sigma düşük fiyatına rağmen kolaylıkla kanıtlanabilir şekilde birçok Sony lensten iyidir. NEX makinanın crop faktörü sayesinde 45 mm odak uzunluğuna denk gelmektedir ki bu oldukça esnek kullanıma uygun bir değerdir. Steve Huff (o kendi nefes kesen sitiliyle) 30 mm için “yılın paranızın karşılığını veren ürünü” demiştir. SLRGear da test etmiş ve “Sigma 30mm ƒ/2.8 EX DN çok fazla paraya mal olmadan mükemmel bir alternatiftir : optik olarak çok iyidir” demektedir. CSC Rumors bu lens için ” Sony Alpha NEX 7 E-Mount sistem için mevcut en iyi lens” ifadesini kullanmıştır.
Daha Kaliteli Prime; E mount: zeiss touit
Elbette, daha fazla harcayabiliyorsanız…
Bir adım üstü
Sony Nex İçin Zoom:
Zoom lens olarak Sony 55-210 f/4.5-6.3 i tavsiye ederiz. Optik olarak piyasadaki en etkileyici zum olmasa da, uygun fiyatlı, küçük ve şaşırtıcı derecede yeterli bir objektiftir. Değiştirilebilir lensli fotoğraf makinelerinin dünyasına yeni giriş yapıyorsanız, muhtemelen iyi uzunlukta zuma sahip bir kompakt fotoğraf makinesi kullanmışsınızdır. Hatta belki 30x zum faktörlü bir süperzumunuz bile olmuştur. Ancak değiştirilebilir lenslerde böyle birşeyle karşılaşmazsınız ve de 55-210 öyle dudak bükülecek bir lens değildir.
Harekete yakın olma ihtiyacı duyduğunuz durumlarda – hareketin yanında olmadan – techizatlarınızın içinde iyi ve uzun bir zum isteyeceksinizdir. Siz yakında olamazsanız da yakından fotoğraf çekmek isteyeceğiniz zamanlar olacaktır : uzaktan doğal yaşamı fotoğraflamak, ya da bir spor oyununda çocuğunuzu yakalamak. Ve bu an fotoğraf makinanızın önüne iyi ve uzun bir lens takma zamanıdır. 55-210 mm aynı zamanda zum yaptığınızda ve tripodunuzun olmadığı zamanlarda gerçekten yardımcı olan bir optik sarsıntı önleme sistemine sahiptir.
55-210 mm iyidir çünkü tam kit lensin bittiği noktadan başlar. Eğer kit lensiniz 18-55mm e kadarsa, daha fazla uzunluk istediğinizde 55-210 kolay bir değişimdir. Kurt Munger bu lensi incelemiş ve “Bu lensin fiyatı dikkate alındığında, optik performansı odak aralığında ve özellikle standart kit lense sahip insanların daha çok kullanacakları uzun odakta genellikle iyidir” demiştir. Sony Alpha Labs bu lensi sınava tabi tutmuş, ve sonuçta keskinlik, stabilizasyon ve bütçeye uygunluğunu methederek 4.5/5 vermiştir. Hatta PhotoZone daki aşırı mükemmelliyetçi arkadaşlar da onaylayarak bu lense “oldukça iyi, dikkat çeken fiyatta bir seçenek” demişlerdir.
Bir üst zoom:
Eğer bütçenizde biraz daha fazlası varsa, burada listedeliğimiz çoğu lensten daha pahalı olan yaklaşık 850$ civarına alabileceğiniz 18-200 mm f/3.5-6.3‘i tavsiye ederiz. Aslında bu yüksek fiyat etiketi için bir sebep var: bu lens hem kit hem de zoom lensinizin yerini alabilir. 18-200 optik olarak 55-210 mm’e eşdeğerdir, fakat aynı zamanda kit lensinizi takmanızı gerektirmeyecek kadar da geniş açı sağlar. Biraz komik derecede büyük bir lens olmasına rağmen, hararetli bir anda lens değiştirme telaşına girmeden büyük bir esneklik sağlar.
NEX fotoğraf makinelerinin küçüklüklerine rağmen, oldukça iri 18-200 makinenin önüne takıldığında biraz komik görünmektedir. Ancak, bu inanılmaz derecede fonksiyonel çok amaçlı bir lenstir. NEXinizi normale göre oldukça hantal bir hale getirmesine rağmen, bu makinenizi her durumda kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir. Luminous Landscape’den Michael Reichmann, “18-200mm’in stabil zoom’u çok iyidir. Mükemmel değildir, fakat boyutu, ağırlığı ve maliyeti dikkate alındığında oldukça iyidir. Bu lens daha hızlı diyaframa sahip bir lense ihtiyaç duymadıkça esnekliğinden dolayı parlak gün ışığında makinemin üzerinde %80 takılı olan bir lenstir. Ağırlık olarak Aperture Priority mode’da , f/8 veya f/11’e ayarlayarak kullanırım. Bundan daha açık diyaframda yumuşak sonuçlar vermeye başlar ve daha küçük değerlerde difraksiyon sorunları başlar.” demektedir.
SLRGear bu lens için çoğu süperzoom’dan daha iyi performans gösteriyor diyerek övgüde bulunmuştur. Çoğu süperzoom lensin optik kalitesi ile anılmadığı dikkate alınırsa bu kötü değildir. Sony Alpha Lab bu lensi “oldukça sağlam/mükemmel bir her yerde kullanımlık lens” olarak tanımlamıştır.
Nex uyumlu diğer 18-200mm: le 18-200mm
Burada bu lensin piyasada iki versiyonunun olduğunu belirtmekte fayda vardır. Burada SEL18200LE’den bahsedilmektedir, fakat Sony ‘nin biraz daha eski SEL18200 modeli de mevcuttur. Sonra çıkan modeli 900$ fiyatı ile biraz daha pahalıdır ve optik olarak biraz daha iyidir, fakat daha büyük ve daha ağırdır. Ekstra boyut ve fiyatın fotoğraf kalitesine değip değmeyeceği size kalmıştır, ve Sony Alpha Lab iki modeli karşılaştırarak iyi bir iş yapmıştır. Genel konuşacak olursak, ben küçük olanı alın derim, çünkü kalite farkı aklınızı başınızdan alacak kadar değildir ve uzun bir günün sonunda bileğiniz size teşekkür edecektir.
2013 Ağustos’unda, Sony bir derece daha pahalı ama bazı fotoğrafçıların ilgisini çekebilecek birkaç yeni zoom lens, duyurdu. Carl Zeiss T* 16-70mm F4 zoom (24-105mm equivalent) yaklaşık $1000’a mal olacaktır ve Zeiss etiketi muhtemelen bunun üst sınıf bir ürün olacağı anlamına gelmektedir. Bu lens ve yeni 18-105mm F4 G power zoom tüm zoom aralığında diyaframı f/4 olarak tutmayı başarmaktadır ki bu geniş açı tarafında pek iyi değilken zoom tarafı için iyidir. 18-105mm Aralık ayında 600$ fiyatıyla muhtemelen bir çok kullanıcıyı çekecektir. Bu lens 27-157.5mm e eşdeğerdir ve Sony’nin power zoom sistemi ile çalışmaktadır ve çok geniş odak mesafesi aralığı bu lensi pek çok durumun üzerinden gelebilecek iyi bir tak gez lensi yapacaktır.
Sony nex uyumlu Dar (ve geniş) alanlar için geniş açı lensler:
Bu lens çok keskindir ve çok ucuzdur. Eğer boşta paranız varsa kesinlikle almaya değer bir lensir.
Sony tarafından üretilen mevcut bu kadar az lens olunca, bazı diğer firmalar boşluğu doldurmak için hamle yapmıştır. En dikkat çekeni Sigma’nın ürettiği iki gerçek yıldız olan ve samimiyetle şaşırtıcı derecede ucuz olan prime lenslerdir. Birincisinden prime lens bölümünde bahsetmiştik, ayrıca 19 mm f/2.8’i de sadece $200 a bulabilirsiniz (30mm bahsetiğimiz gibi az eski versiyonunu daha da ucuza bulabilirsiniz). Bu lens 35 mm f/1.8’den daha geniş bir görüş açısı verecektir, ki bu dar iç mekanlarda çekim için veya dışarıda gerçekten geniş bir alan hissi yakalamak istediğinizde harikadır. Eğer gözlerinizi açık tutarsanız, Sigma 19 mm ve 30 mm takımını şiir gibi bir fiyata abilirsiniz. (çevirmenin notu: bu set yurtdışında zaman zaman 200$a satılmıştır).
19 mm versiyonu 35 mm kadar çok sempati toplamamıştır fakat biraz daha geniş bir açı istediğinizde hala mükemmel ve uygun fiyatlı bir lenstir. Cicala “Sony’nin 16mm pancake’inden açıkça çok daha iyi” demektedir. SLRGear keskinliğinden etkilenmiştir ve “en açık f/2.8 de bile sadece köşelerde hafif chromatic aberration göstererek son derece keskin bir fotoğraf vermektedir” demektedir. Bu odak uzunluğundaki en iyi lens olmayabilir ama fiyatının üzerinde bir performans vermektedir.
ALTERNATİFLER:
Portre lensi:
Geniş bir diyaframa ve dar bir alan derinliğine sahip bu lens çok güzel bulanık arka planlı nesne çekimleri için harikadır. Ayrıca düşük ışık koşullarında da iyidir.
275$’lık 50 mm f/1.8 acayip bir lenstir. Biraz irice ve garip bir odak uzunlukta bir lenstir. APS-C sensörde 50 mm odak uzunluğu 75 mm’e denk gelmektedir. Geleneksel sokak fotoğrafçılığı için veya genel kullanım için yeteri kadar geniş değildir. Bu odak mesafesi ile esasen tam bir portre lensi olarak çok iyi iş görmektedir. Ayrıca bu lens, bir kare yakalamaya çalışırken size yardımcı olacak bir optik stabilizasyon sistemine de sahiptir.
Kurt Munger bu lensi incelediğinde, “hemen hemen tüm diyaframlarda iyi kontrastlı keskin fotoğraflar, çok yumuşak düzgün bir bokeh vermesinden ve neredeyse hiç distorsiyon yapmamasından” övgüyle söz etmiştir. Benzer şekilde, SLRGear’dan Andrew Alexander küçük diyaframlardaki keskinliğinden etkilenerek bu lensi “yetenekli” bulmuştur.
Ancak her iki yorumcu da diyafram tam açıldığında karenin kenarlarında bazı komik renkler oluştuğu konusunda hem fikirdirler. Buna “chromatic aberration” denilmektedir, ve fotoğraflarınızın köşelerine baktığınızda garip renk saçaklanmaları göreceksinizdir. Aslında, diyaframı tekrar f/5.6 ve üzerine getirince bunlar yok olacaktır.
Oldukça makul fiyatıyla ve geniş diyaframıyla bu lens düşük ışığa uygun prime arayan insanlar veya portre fotoğrafına adım atmak isteyen kişiler için çok iyi bir alternatiftir.
Aslında Sigma’nın da geleneksel portre odak uzunluğuna yakın, 240$’lık Sigma 60 mm f/2.8 alternatifi vardır. İncelemeler için henüz çok yeni bir lenstir, maalesef optik stabilizasyonu yoktur, daha az ışık toplar ve Sony’den çok az ucuzdur. Bu durumda ekstra 10mm hafif daha etkileyici kareler almanızı sağlarken, 50mm daha kullanışlıdır.
Pancake Lens (ince lens):
Bu lensin ana satış amacı boyutudur. Kabul edilir fotoğraflar çekerken asıl cazibesi portatifliğidir (ve balık gözü ve diğer adaptörlerin eklenebilmesidir).
Bu lensi bazı uyarılarla tavsiye edeceğim ama bir büyük avantajı vardır ki bu lens ile fotoğraf makineniz cebinize sığar. 20 mm f/2.8 Geniş-Açı Lens size yaklaşık 350$a mal olacaktır ve optik olarak daha önce bahsedilen Sigma 19mm’in hemen hemen her açıdan biraz altındadır. Bu lensin fotoğraf kalitesi muhteşem değildir. Ancak, tamamen vurucu bir özelliği vardır—miniciktir, 2.54 cmden daha küçüktür ve her biri 100$ civarında geniş-açı ve balık gözü adaptörlerini alabilirsiniz. Eğer bu lensi bu adaptörler olmadan makinenize takarsanız, birden NEX’iniz bir cebe sığacak kadar küçülecektir. Bu lens ile küçük, her yere götürülecek bir fotoğraf makineniz ve lens kombinasyonlarınız olabilir.
Alternatif Pancake
Önceden bu kategori için 250$lık 16 mm f/2.8 Geniş-Açı Lensi tavsiye ediyorduk, fakat her iki lens de muhteşem kaliteye sahip olmasa da yeni 20 mm f/2.8 ‘in optik olarak daha iyi olduğu söylenmektedir. Kurt Munger’in 20 mm incelemesinde 20 mm’lik versiyonun 16 mm’den sadece bir parça daha küçük olmadığını vurgulamış, aynı zamanda “Sony 16mm de rastlanan bazı kusurları (yumuşak köşeler) düzeltmiştir, bana göre 20mm, 16mm ilk başta olması gerektiği gibi olmuştur” demektedir. Kendisi hala yumuşak ve mat köşelerden şikayet ederken özellikle f/4 ‘te merkezin çok keskin olduğunu ifade etmektedir. ePhotoZine benzer şekilde performantan şaşırmazken, diyafram düşürüldüğümde ve yakın odak mesafesinde çok iyi olduğunu ifade etmektedir. Ayrıca “Bu lens makul derecede iyi performans vermektedir, fakat bu asıl satış noktası değildir. Şu an Sony NEX sistem fotoğraf makineleri için en kompakt lens olduğu için sisteminin mümkün olduğu kadar cebe sığabilir yapmak isteyenler için mükemmel bir seçimdir” demektedirler.
Maalesef makale içinde yer vermek için 20 mm f/2.8 ile çekilmiş fotoğraf bulamadık ama Flickr’daki örneklere bakabilirsiniz.
Biraz da Eski takılalım:
NEX fotoğraf makinelerinin en büyüleyici özelliklerinden birisi bunların eski manuel odaklı lenslere adapte olabilme konusundaki eşsiz uyumlarıdır. Bu kısım herhangi bir aynasız sistemde olduğu gibi kolaylıkla bir adaptör alarak eski lenslere uyumlu hale gelmeleri ve makinenizde çalışacak yüzlerce eski lens arasından seçim yapabilme imkanıdır. Ayrıca Sony NEXlerin bu konuda bir gömlek üstünlükleri vardır: “focus peaking” özelliği. Bu özellik resimdeki odak içindeki alanda makinenin parlak bir renk oluşturmasını sağlayarak, otomatik odaklama zamanından önce üretilmiş ucuz eski lenslerde mükemmel manuel odak yakalamanıza izin verir. Hangi lenslerin iyi seçim olduğuna dair birçok online tartışma vardır.
Diğer türdeki lensleri takabilme ve kolayca odaklama imkanı, üçüncü parti lens üreticilerini harekete geçirmiştir. Rokinon, gibi optik olarak muhteşem olmayan ama uygun fiyatlı geniş-açı ve hızlı prime lens konusunda uzmanlaşmış firmalar vardır. Bu lenslerin kişisel olarak fanatiği değilim ama Phoblographer bunlar hakkında iyi bir özet hazırlamıştır.
Eksik olan?
NEX serisinde en büyük eksik iyi bir makro lenstir. Tabiki 30 mm f/3.5 macro mevcuttur, ama 30 mm makro için gerçekten kısa bir odak mesafesidir, iyi bir boyutta yakalamak için nesnelere rahatsız edici mesafede yaklaşmanız gerekecektir. Bir 50 mm veya 100 mm makro kesinlikle daha başarılı olacaktır.
Ayrıca portre lenslerinde de bir eksiklik vardır. 50mm prime çok yaklaşsa da, bu portre çeken insanların geleneksel olarak aradığı tam odak uzaklığı değildir.
Toplayacak olursak:
İlk ve önce ana prime lesn olarak 450$’a 35 mm f/1.8’i almanızı öneririm (veya bunun yerine, 200$’a daha uygun fiyatlı ve optik olarak mükemmel, daha yavaş Sigma 30 mm f/2.8’i ya da, bütçeniz yetiyorsa 900$’a bir 32 mm f/1.8 Carl Zeiss edinin); biraz zoom isterseniz sadece 350$’a Sony 55-210 f/4.5-6.3; ve biraz daha geniş bir prime ihtiyacı duyarsanız 200$’a Sigma 19 mm f/2.8.
Daha sonra, muhtemelen portreler için 275$’a bir nesnenin özelliklerini sıkıştırarak daha etkili görünmesini sağlayan 50 mm f/1.8’i ve küçük ve hafif bir seçenek olarak 350$’a 20 mm f/2.8 pancake isteyebilirsiniz.
Bunlar çoğu duruma uyacak bir avuç lenstir – bunların kapsayamadığı alanlarda – muhtemelen işinizi görecek eski manuel bir lens bulabilirsiniz.
Yazar: TIM BARRIBEAU, 29 Ocak 2013 (son güncelleme: 11 Haziran , 2013)