AynasızLenslerMakalelerSLR Serisi

Sony Lensleri Hakkında Temel Bilgi

bu yazımızda Sony markasını ve Lenslerini inceledik. Sony’nin Fotoğraf sektörüne girmesi ile başlayan macerasını, Sony Slt , Sony aynasızlar, Sony Nex in doğuşu, Full frame Aynasızları ile davam edecek ve son olarak da Sony lens kısaltmalarına bakacağız.

Sony A Mount Hakkında

Her şey Sony’nin Minolta’yı 19 Ocak 2006 da satın almasıyla başladı ve Alpha (Alfa) serisi yeniden canlandı. O zamanlar DSLR (Digital Single Lens Reflex) profesyonel makinelere hakimdi ve aynı şekilde Sony Alfa’lar da aynalı sistem kullanıyordu. Tek bir mount vardı A Mount.

images

2010 yılının Ağustos ayına geldiğimizde Sony yeni bir teknoloji ile (aslında yeni değil 1960’larda Canon denemişti) SLT (Single Lens TRANSLUCENT) yani yarı geçirgen ayna + elektronik vizör + faz algılamalı netleme gövdesi A33 ve A55 i duyurdu. Bu gövdeler de aynı diğer Alfa serileri gibi A Mount ile doğdu.

 

SLR ve SLT bu her iki teknolojide de hem APS-C sensör hem de Full Frame gövdeler için A mount lensler üretildi. Lenslerden FF uyumlu olanlar APS-C sensörlü makinelerde rahatlıkla kullanılırken, APS-C için üretilen lensler FF gövdelerde etrafta kararma yaparak kullanılabildi.

A Mount lenslerde artık iki tür lenslerimiz oldu. APS-C uyumlu ve FF uyumlu. Bu arada yazımızın en başında da belirttiğimiz gibi Sony’nin Minolta’yı satın almasından sonra Minolta tarafından üretilen tüm AF lensler ki hepsi istisnasız FF uyumlu lenslerdir, bunları da Sony kullanıcıları rahatlıkla hiç bir uyum problemi olmadan kullanabiliyordu.

Sony_SAL35F18_DT_35mm_f_1_8_SAM_731697Eğer bir A Mount lensin üzerinde DT (Digital Technology) ibaresi varsa bu lens APS-C uyumlu lensdir. Yazının sonlarına doğru kısaltmaların ne anlama geldiğini de yazacağım.

Sony, 2010 yılının başlarında Minolta’yı satın aldıktan sonra hızlı bir şekilde fotoğraf makinesi sektörüne giriş yaptı. Aslında kafa karışıklığı da tam da burada başladı.
Yeni bir sistem daha çıktı karşımıza. APS-C sensörlü aynasız gövdeler. NEX (New E-mounteXperience). Gövdede bir ayna olmadığı için lens ile sensör arasındaki mesafesi yani lensin monte edildiği yuva ile sensör arasındaki uzaklık azaldı. Dolaysıyla lenslerin de değişmesi gerekiyordu. Böylece nurtopu gibi E-Mount lenslerimiz dünyaya geldi.

135176074-2-sony_nex_3n_siyah_dijital_fotograf_makinesi

NEX serisi alışıla gelmiş DSLR gövdelerden daha küçük, daha hafif olması nedeniyle fotoğraf severler tarafından tercih edilmeye başlandıkça Sony mevcut modellerini daha da geliştirerek daha üstün özellikli aynasız gövdeler üretmeye devam ettiler. Buraya kadar her şey çok güzeldi. Eğer aynalı bir Alfan varsa A-Mount lens alıyordun, aynasız bir Alfa içinse E-Mount. Taki takvimler 16 Ekim 2013’ü gösterene kadar.

Beklenmedik Gelişme: Sony a7 Tanıtıldı

Sony hiç beklenmedik bir şey yaparak aynasız Full Frame serisi olan A7 (ILCE-7) yi duyurdu. Ve APS-C lens Full Frame lens karmaşası tekrar başladı. Karmaşa diyorum fakat bu yazıyı okuduktan sonra bir çok kavramın yerine oturacağını düşünüyorum.

A7 serisi de aynı NEX serisi gibi boyut olarak küçük, hafif ve flanş mesafesi çok az olduğu için mevcut A-Mount için üretilen FF lensler kullanılamazdı. Ve FE (Full Frame E-Mount) ibaresi ile yeni lens üretimi başladı. Peki NEX serisi için üretilen lensler kullanılmaz mı? Sonuçta ikisi de E-Mount? Tabiki kullanılabiliyordu. Eski E-Mount lensleri alıp A7 serisine taktığınızda yuvaya (mount) tam olarak oturuyordu fakat vizörden baktığınızda etrafta bir kararma oluşuyordu. Bu kararma menüden ufak bir ayar ile giderilebiliyordu tabi gülü seven dikenine katlanır, kararma olmadan kullandığınızda MegaPikselden feragat ediyor aynı zamanda lensi çarpanlı (X1.5) olarak kullanılıyordu.

Sony Lenslerdeki Kısaltmalar – Harflerin Anlamları

1) Sony Lens Tür Kısaltmaları

  • SAL – İlk başlarda Sony Autofocus Lens, yada daha iyi anlaşılması için Sony Alpha Lens denilse de sonraları A-Mount lensleri belirtmek için kullanılmaya başlandı.
  • DT –  “Digital Technology” APS-C sensörlü gövdeler için tasarlanan lenslerdir.
  • SEL – Sony’nin E-mount aynasız gövdeleri için ürettiği lenslerin kodudur. SAL da olduğu gibi sadece lenslerin kısa kodlarında kullanılır. Örneğin Sony E 16-50mm f/3.5-5.6 PS SSM OSS lens için SELP1650 yazılır.
  • FE – aynasız FF gövdeler için üretilmiş lenslerdir. Yine bir örnek verelim. Sony Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA Lens kısaca SEL55F18Z yazılır.
  • E – Aynasız APS-C gövdeler için üretilen lenslerdir.

2) Sony Lens Sınıf ve Teknoloji Kısaltmaları

  • G – Sony’nin GOLD serisi yani prestij serisi lensleridir.
  • GM – Sony’nin 2016 da çıkardığı yüksek teknoloji ürünü lenslerdir. G Master olarak okunur.
  • ZA – Zeiss Alpha’nın kısaltmasıdır. Dünyaca ünlü optik üreticisi Zeiss’ın Sony için özel olarak ürettiği lenslerde bu ibare bulunur.
  • SSM – SuperSonic Motor, Sony’nin sessiz ve hızlı netleme yapan lensleridir.
  • SAM – Smooth Autofocus Motor APS-C sensörler için üretilen lenslerde bulunan motor kısaltmasıdır.
  • OSS – Optical SteadyShot lens içinde görüntü sabitleme mekanizması olan lenslerdir.
  • PZ – Power Zoom. Lens üzerindeki bir düğme yardımıyla objektifi elle çevirmeden yakınlaştırma – uzaklaştırma yapabilirsiniz. Bu özellik daha çok video çekiminde yumuşak geçişler sağlamaktadır. İstenildiği taktirde lens halkasını elle de çevirerek aynı işi yapabilirsiniz.
  • ED – Extra-low Dispersion Sony için lens üreten diğer markaların kullandığı bir ibaredir. Tam olarak lensi oluşturan camların yapısı ile alakalıdır ve  chromatic aberrations en az seviyededir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir