AynasızİncelemelerLensler

Sony 50mm FE Makro İncelemsi

Bu yazımızda Sony 50mm macro f2.8 fe lensi inceledik. Bu lens hakkında ePhotozine sitesi muhteşem performanslı, kullanımı zevkli yorumunu yapmıştı.

Sony’nin yeni makro lensi SEL-50F28 FE M

sony_sel50m28_fe_50mm_f_2_8_macro_1277527

35mm full frame gövdelerde 50mm lens doğal bir bakış açısı sunmakla birlikte insan gözünün görme açısına yakın bir odak uzaklığıdır. Bu yüzden 50mm odaklı bir lens neredeyse her fotoğrafçının çantasında bulunan vazgeçilmezdir. Portreden manzaraya kadar 50mm lensleri rahatlıkla kullanabilir. Buna bir de daha yakından netleme eklenince bir makro lens elde edilmiş olur. Şimdi Sony FE 50mm f/2.8 Makro lensin performansına ve beklentilere yanıt olup olmadığına göz atalım.

 

Sony FE 50mm f/2.8 Makro Taşıma ve Özellikleri

1000-sony_fe_50mm_f28_macro_on-sony_a7iir_1475660695

Sony SEL-50F28 FE Makro lens full frame gövdeler için üretilmiş bir lens olsa da, Sony’nin APS-C sensörlü aynasız gövdelerinde (A6000-A6300-A6500 gibi) 1.5 çarpan faktörüyle 75mm olarak kullanılmaktadır. Bu inceleme yazısında Sony SEL-50F28 FE Makro lensi

Kutuda parasoley çıkmamasına rağmen ön optik eleman geride olduğu için iyi bir koruma sağlamakla birlikte istenmeyen ışık patlama – parlamalarının da önüne geçmekte. 55mm filtre çapı ile isteğe bağlı olarak yan ürün parasoley kullanılabilmekte. 236g ağırlığı, kaliteli plastik malzemesi ve en önemlisi toza ve neme dayanıklı gövde yapısı ile bir çok zorlu ortamda fotoğraf çekmenizi kolaylaştırıyor.

Sony SEL-50F28 FE Makro lens, 8 eleman ve 7 gruptan oluşuyor. Bir adet asferik elamana ek ED (ekstra düşük dağılım) cam kullanılmış.

Geniş tutma alanına sahip manuel netleme halkası elektronik olarak çalışması bize daha yumuşak netleme sağlarken tur sayısının fazla olması bazen can sıkabiliyor. Bunun yanında 3 adet daha kontrol mekanizması mevcut. Üstte AF/MF seçici. Ortada netleme kilidi. Son olarak da AF sınırlama, ister tam kapsama alanı ister sadece 0.3m ye kadar netleme seçimi yapabilirsiniz yada 0.3m den 0.16m ye kadar.

Sony SEL-50F28 FE M AF hızı Daha İyi Olabilirmiş

Her ne kadar AF kilidi kararlı çalışsa da aynı şeyi netleme hızı için söylemek zor. Fakat bu zaten makro lenslerin en büyük eksikliği. Konuya yaklaştıkça lens netleme yaparken uzayıp kısalmıyor aynı zamanda ön elaman dönmüyor. Lens üzerinde hangi mesafede hangi oranda büyütme yaptığını gösteren bir çizelge mevcut. 0.16m de 1:1 boyutunda maksimum büyütme sağlıyor. 1.1 büyütmeyi şu şekilde açıklamak istiyorum. Diyelim ki 10mm lik bir cismin fotoğrafını çekiyorsunuz, 10mm tam olarak sensör üzerine düşüyor ve buna da yaşam boyutu olarak adlandırılıyor.

1000-sony_fe_50mm_f28_macro_markings-upright_1475660686

Diyafram açıklığını 7 adet bıçak ile ayarlanmakta. Her ne kadar Sony 7 bıçak için yuvarlak açıklık oluşturuyor dese de aslında dikkatlice bakınca düz köşeleri görmek mümkün.

Lens netleme yaparken ayarlı diyaframda çalışır

Lens shuttera yarım basıldığında netleme icin max. diyaframa açmiyor, o anki diyaframda yapıyor. Bu da kısık diyaframlarda netleme doğruluğunu eskisi gibi olup olmadıı sorusunu yaratıyor… Ama F/16da bile çok iyi netlediğinden küçük bir teorik olasılık gibi duruyor. Enteresan olan lensin F/16 açıklığında da durması çünkü bu seviyeden sonra kabul edilemez derecede keskinlik azalacağı bilinmekte. Aslıda bu seçimi kullanıcıya bıraksalar daha da iyi olurmuş.

Hiç şüphesi lensin gövde ile uyumu ve tutuşu muhteşem. Netleme kilidi hassa çalışmakta, vizörde yada LCD ekranda oluşan görüntü temiz.

sony-fe-50mm-macro-lens-f2-8-side

Sony FE 50mm f/2.8 Makro Performans

Merkezdeki keskinlik tüm diyafram açıklıklarında kesinlikle muhteşem. F/16 da kırınım azalmakta. Köşeler de ise F/2.8 de gayet yumuşak. F/4 ten itibaren keskinlik artmakta ve F/5.6 – F/11 arasında sonuçlar yine muhteşem. F/16 da ise keskinlik halen çok iyi.

330-sony-50mm-macro-mtf-chart_1475670782

Yandaki Grafik Nasıl Okunur?

Mavi sütunlar çeşitli diyafram açıklıklarındaki merkezdeki görüntüyü, yeşiller ise köşeleri ifade etmekte.

Sol eksen görüntü çözünürlüğünü LW/PH olarak tanımlar. Ne kadar yüksek sütun o kadar iyi performans demektir.

Bu test Sony Alpha A7R II ile imatest kullanılarak yapılmıştır.

CA (Chromatic Aberration – Renk Sapması) merkeze doğru geldikçe sıfıra yaklaşmaktadır. Kenarlarda ise bazı mor saçaklanmalar olsa da bir çok fotoğrafta görünmemekte görünse bile yazılım ile düzeltilebilmektedir.

330-sony-50mm-macro-ca-chart_1475670794Yandaki Grafik Nasıl Okunur?

CA (Chromatic Aberration – Renk Sapması) lensin görünür ışığı sensöre tam olarak aynı noktada kıramaması sonucu oluşan renk arızasıdır. Bu genellikle mor saçaklanma ve ışık hareleri şeklinde ortaya çıksada yazılım ile çok rahat bir şekilde düzeltilebilmektedir.

Apokromatik lenslerde (asferik, ED, düşük dağılım) gibi sorunu en aza indirecek optik elemanlar bulunmaktadır bundan dolayı da maliyeti yüksektir.

Lensin kaplamasının kaliteli oluşu, ön optik elemanın geride olması parasoley olmasa bile ışığın neden olacağı bir çok sorunun önüne geçmektedir.

Makro lensler çok iyi bir şekilde bozulmayı telafi edecek şekilde üretilmiştir. Sadece +0.0548% gibi küçük bozulmalar oluşmakta ki bu da gözle görülür bir etki oluşturmamaktadır.

Bokehler Sony SEL-85F1.4 G Master daki gibi muhteşem yumuşaklıkta olmasa bile 7 bıçaklı diyaframa rağmen yine de tatmin edici seviyededir.

Sony FE 50mm f/2.8 Makro Artılar

  • Muhteşem keskinlik
  • Merkezde düşük CA
  • Parlamaya karşı koyan tasarım
  • 1:1 Büyütme
  • Hafif ve taşınabilir
  • Düşük distorsiyon
  • Toza ve neme dayanıklılık.

Sony FE 50mm f/2.8 Makro Eksiler

  • Köşelerde bir miktar CA
  • Düşğk AF hızı
  • Yüksek diyafram açıklığında yumuşak köşeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir